Gaston en Leo

 

Gaston en Leo was een Vlaams komisch duo dat bestond uit Gaston Berghmans en  Leo Martin. Ze waren actief van 1972 tot 1993, het jaar dat Martin overleed. Lange tijd waren ze de populairste komieken in Vlaanderen en verscheidene van hun sketches zijn klassiekers geworden.

 

Ontstaan

Gaston Berghmans was al enkele jaren conferrencieren speelde in vele Vlaamse zalen toen hij in 1957 Leo Martin leerde kennen die toen als saxofonist en klarinetist in het orkest van Willy Rockin speelde. De heren voerden soms sketches voor twee man op, meestal vlak voor Leo's muzikale nummers, maar ze speelden enkel samen als ze toevallig in elkaars buurt optraden of op uitnodiging van Leo. Toen Leo begin jaren 60 zijn eigen orkest kreeg en in de Ancienne  Belgique optrad, werd het eenvoudiger voor hen om samen op te treden. 's Zomers traden ze ook op aan de kust vooral in "Het Witte Paard" in Blankenberge waar Gaston vanaf 1968 vast in dienst was. Hun revues waren zeer populair en werden zelfs in het Engels opgevoerd voor bezoekende Britse toeristen. In 1972 hield Leo definitief op met zijn orkest en sindsdien traden ze nog uitsluitend op als het komische duo Gaston en Leo.

Tv-carrière

De twee komieken bleven revues geven en traden in 1976 ook op in de legendarische revue Slisse & Sesar. Leo was meestal de aangever in de grappen, terwijl Gaston meestal de domste van de twee speelde. Leo's Gentse en Gastons Antwerpse dialect gaven hun sketches een volks tintje dat hen zeer populair maakte bij hun publiek.

Vanaf 1972 waren Gaston en Leo ook op televisie te zien waar hun populariteit even groot was als tijdens hun uitverkochte zaalshows. Ze verdienden echter niet goed doordat de openbare televisie toen nog het monopolie had inzake televisiezenders. In Nederland speelden ze wekelijks één sketch in Hallo met Henk gepresenteerd door Henk van Montfoort. Ze hadden ook geen impressario: iedereen belde gewoon de BRT om naar hen te vragen of stuurden brieven naar de BRT te hunner attentie.

In 1980 traden Gaston en Leo samen met Yvonne Delcour en Romain Deconinck op in de komische politiereeks De kolderbrigade.

Vanaf 1981 kwamen hun legendarische eindejaarsshows op de BRT. Elk oudjaar zond de zender hun shows uit die tegen de 2.680.000 kijkers scoorden en waarvan vele sketches klassiekers zijn geworden; zoals onder meer Restaurant de Gouden Leeuw en de bekendste van allemaal: Joske vermeulen.

Tussendoor bleven de komieken ook zaaloptredens geven in Vlaanderen.

 

meer kan je lezen op wikipedia nl.wikipedia.org/wiki/Gaston_en_Leo

Deze vinylplaten staan in onze playlist.
Gaston & Leo op youtube
De plaatselijke tijd in Schoten:weeronline.nl Altijd jouw weer


Hits